Защо да изберем Пилатес?

Всички имаме мускулни болки, стави, които пукат редовно, леки схващания тук-там. Но когато става въпрос за упражнения, често се ориентираме към това да посещаваме фитнеса за да тичаме или да изграждаме мускулна маса, в стремежа си да се справим с някои от основните си проблеми.

Пилатес е създаден през 20-те години на миналия век от Джоузеф Пилатес. Първоначално се практикува за лечение на определени групи хора – войници, които се връщат от войната, както и танцьори и спортисти,като фокусира е лечение, рехабилитация и укрепване на тялото.

Имаше време, когато хората считаха Пилатес за занимание за тези, които вече са получили някаква травма. Днес Пилатес избират не само тези, които вече имат проблеми с гърба и кръста, но и всички които искат да предотвратят тези проблеми.

Пилатес работи върху цялото тяло, за да заздрави и укрепи мускулатурата поддържаща гръбнака, да увеличи общата сила и баланс наблягайки на центаралата част на тялото – така наречената коремно- поясна област!

КАКВИ СА ПРЕДИМСТВАТА НА ПИЛАТЕС :

• Нискоинтензивен, но високоефективен метод, при който чрез напълно осъзнати бавни движения работите за мускулите на цялото тяло.

• Метод чрез който не само ще научите коя е правилната, неутрална позиция на тялото, но също така и как да я задържите в ежедневието, работейки и стягайки мускулните групи отговорни за тази позиция.

• Посредством контролирани движения ще изправите и издължите гръбнака и заздравите корема.

• След тренировката ще се чувствате тонизирани, а не изморени. Бързо ще видите промяна в тялото си и лекота в движенията си.

Така че Пилатес не е само за онези, които се възстановяват от контузия, но и позволява да дадете на тялото си необходимото, за да остане здрави, силни и балансирани.

Днес може да срещнете различни видове Пилатес:

• Пилатес на постелка – мат Пилатес – традиционен Пилатес, изпълнен на постелка, който не изисква оборудване. Упражненията се изпълняват със собствено тегло.

• Съвременен пилатес – обикновено това е типът Пилатес клас, който се провежда в спортните зали. Очаквайте ластици, шведски (големи)топки, малки надуваеми топки и пилатес рингове, фоум ролери. Всички тези пособия или пропс(props) повишават трудността но и ефективността на упражненията, като създават дисбаланс на тялото и го провокират да стяга мускулатурата.

• Реформър Пилатес – това е по-специализиран тип Пилатес и включва използване на уред, наречен Реформър. Уредът е подходящ и щадящ за хора с болки в гърба и кръста. Но и цената на този клас е по- висока. Часовете могат да бъдат с различен интензитет, както за спортисти – високо интензивен, така и рехабилитационен, за възстановяване на хора със специфични болки и контузии.

• Клиничен пилатес – този тип Пилатес е насочен към хора, които се възстановяват от травми, така че може да бъде специално създаден за работа и рехабилитация на определена зона. Тези Пилатес се провежда индивидуално клиент – инструктор.

• Класически пилатес – класическият Пилатес остава верен на оригиналните методи и движения, преподавани от Джоузеф Пилатес.

• Всички видове Пилатес трябва да се преподават от опитни, квалифицирани инструктори, завършили обучение по метода.