Ако вие сте от хората, които едва се навеждат ,за да си обуят обувките,  ако ви става все по-трудно да влезете и излезете от колата, ако ежедневно сте сковани и обездвижени, изморени и без тонус, то тази статия е за вас.  До голяма степен, стресът и умората се дължат на лошата стойка, нарушеното равновесие в тялото и неправилното дишане.

     Защо  Пилатес е синоним на дълголетие – защото правейки Пилатес вие работите за стягането и мобилизирането на мускулите който потдържат гръбначния стълб , възстановявате мобилността на ставите и заздравявате коремно – поясната мускулатура .

А когато гръбнакът е гъвкав и издължен, а коремните мускули здрави и активни – се подобряват стойката и баланса на тялото . Подобрената и изправена стойка от своя страна  освобождава пространство в тялото ви , което помага на органите ви да функционират нормално. И тъй като в Пилатес се работи за дълбокотъканната мускулатура,

тази която дори и не подозирате че съществува, то се премахват и мазнините, натрупани около тези органи . Така се улеснява работата на сърцето и се регулира кръвното налягане.

     Както основателя на метода Пилатес, самият Джоузеф Пилатес е казал: “Ако вашият гръбнак е скован на 30 – вие сте стар, ако е гъвкав на 60 – вие сте млад. “

    Чрез метода Пилатес вие откривате и тренирате тазовата си мускулатура – тази която често създава проблеми на жените, особено с напредването на възрастта. Тази мускулатура лесно се отпуска, трудно се тренира поотделно, защото липсва усещане за нейното съществуване и разположение. С Пилатес това се постига по-лесно, защото тя е част от основния фокус на метода.

   Правейки Пилатес вие значително подобрявате дишането си и увеличавате капацитета на белите дробове.Защото по време на Пилатес клас се диша гръдно ( латерално ) – въздухът не се допуска в областта на коремната кухина. Това се прави с цел да се държи коремната мускулатура и тази на тазовото дъно постоянно активна.

    Упражненията от метода Пилатес помагат и за по-доброто функциониране на нервната система.Това води до емоционално благополучие и намаляване на стреса в ежедневието, повишаване на самочувствието и самоувереността.Подобрява се и кръвообращението, което е истински извор на енергия.

    Пилатес ви помага да се концентрирате върху едно нещо – вашето тяло, да го опознаете и осъзнаете как то се движи в пространството. Правейки Пилатес , вие не само се научавате коя е неутралната позиция на тялото – но започвате да я задържате и извън часа, да я прилагате и в ежедневието, чувствате се мобилни и се подобрява качеството ви на живот.

    Бивайки нискоинтензивна тренировка Пилатес е подходящ за всеки, оправдания от сорта “стар съм“, “дебел съм “, “ скован съм“, не се приемат. Повярвайте че можете, при Пилатес,

както и в живота, нищо няма да проработи за вас, ако не го накарате да работи за вас.Но не бързайте, разберете същината на всяко упражнение, на метода като цяло,не се отказвайте и ще усетите промяната.

   “Всеки човек е сам господар на съдбата си. Можеш да продължиш да се жалваш, а можеш да решиш и да промениш нещо” – Джоузеф Пилатес.

   Не забравяйте – Пилатес е билетът за вашето дълголетие!